Stämplar på silver och nysilver

Nysilver är en blandning av mässing, koppar, zink och nickel. Den silverfärgade ytan får man fram genom att plätera föremålet. En försilvrad gaffel ser ut som en gaffel av äkta silver och det krävs ett tränat öga för att se skillnad. Vartefter nysilvergaffeln blir sliten och flitigt putsad kan man se hur den gula mässingen lyser igenom på vissa ställen som är extra utsatta för slitage och runt eventuella monogram.

Stäplar nysilver och silverBilden: Överst är en sked av modell Rosenholm. Stämplarna från vänster räknat betyder Guldsmedsaktiebolaget, Stockholm, Kattfot = silver, kontrollstämpel verifierat silver, gjord år 1958. Underst är ett föremål av nysilver, tillverkat av CG Hallberg i Stockholm, första Prima Al Paca nysilver.

Som tur är stämplas alla silverföremål med kattfot och kan på så vis undvika förväxling. Nysilver är vanligen befäst med stämplarna NS, ALPACKA eller EXTRA PRIMA NS. Äkta silver märks med svensk kattfot och kontrollstämpel.  Å andra sidan är äkta silver avsevärt mjukare så det går att känna skillnad på nysilver och äkta silver.

Saknas stämplar och det är svårt att avgöra om något är silver kan man kan man testa genom  probering, vilken ger en färgreagens för riktigt silver.

Värdet på nysilver är ringa och vi brukar sälja ett dussin gafflar och knivar för 250-400 kronor beroende på modell och skick. Vanligast är svensk spets och det är den som är billigast. Fransk lilja är en vacker lantlig modell och passar bra både i torpet och i det moderna köket.

På nysilverbordet har vi flera modeller och olika typer av bestick, fat, skålar och karotter. Engelska tunga brickor i nysilver är populära inslag i lantliga kök.